<b>İtalya'nın Milli Birlik Sonrasında Osmanlı Devleti ve Balkan Siyaseti</b> / <i>Italy's Politics in the Balkans and the Ottoman Empire after National Unity</i>

Authors

  • Suat Zeyrek istanbul Üniversitesi
  • Metin İlhan Dr. Araştırmacı

DOI:

https://doi.org/10.7596/taksad.v5i2.516

Keywords:

Italian Union, Triple Alliance, Tripoli, Dodecanese, Straits, Italy, Ottoman Empire, İtalya birliği, Üçlü İttifak, Trablusgarp, On İki Ada, Boğazlar, İtalya, Osmanlı İmparatorluğu

Abstract

Italy's Politics in the Balkans and the Ottoman Empire after National Unity

Abstract

Italy frequently had obliged to change its policy against Ottoman Empire after setting up the national unity until the Balkan War. The setting up of Italy's political unity in a very late date like 1870 caused to be late in colonialism. But United Italy was emerging as a new global power. Even if this power was not sufficient, it accelerated the developments changing the balances. In a short time, Italy had become a considered country in the seeking of colonialism after Germany. Italy with Germany forced other western states to follow new strategies and began the first colonial enterprise with Ethiopia, but this independent country has not been able to become colonize. Italy undertook to gain a place in European politics with the Treaty of Triple Alliance in 1882. It began looking for the spreading ways in North Africa and the Balkans. In this article, I focus on that how Italy easily acquired the support of European states through its politics of territory of Ottoman Empire and process of attaining its objective.

İtalya'nın Milli Birlik Sonrasında Osmanlı Devleti ve Balkan Siyaseti

Öz

İtalya, milli birliğini kurduktan sonra Balkan Savaşı’na kadar Osmanlı Devleti’ne karşı takip ettiği politikalarında sık sık değişiklikler yapmak zorunda kalmıştı. İtalya’nın siyasi birliğini 1870 gibi çok geç tarihlerde kurması sömürgecilikte geç kalmasına neden olmuştu. Fakat birleşik İtalya yeni bir küresel güç olarak ortaya çıkıyordu. Bu güç yeterli olmasa da dengeleri değiştirecek gelişmeleri hızlandırdı. İtalya kısa bir süre içinde sömürgecilik arayışında Almanya’dan sonra dikkate alınır bir ülke oldu. Özellikle Almanya ile birlikte diğer batılı devletleri yeni stratejiler izlemeye zorladılar. İtalya ilk sömürge girişimine Habeşistan’la başlamış ancak bu bağımsız devletin koloni haline getirilmesi mümkün olmadı. İtalya 1882’de Üçlü İttifak Antlaşması ile Avrupa siyasetinde bir yer edinme arayışına girdi. Kuzey Afrika ve Balkanlar’da genişleme yollarını aramaya başladı. Bu makalede İtalya’nın Osmanlı topraklarına yönelik takip ettiği politikalarda Avrupalı devletlerin desteğini nasıl kolaylıkla sağladığı ve hedeflerine ulaşması süreci üzerinde durulacaktır. İtalya hem Trablusgarp hem de On iki Ada hem de Balkanlar üzerinde takip ettiği politikalarda Batılı devletlerin desteğini almada hiç zorlanmış değildi. 

Author Biography

Suat Zeyrek, istanbul Üniversitesi

Tarih, Yakınçağ tarihi, Balkan Tariihi, Modernleşme

References

Adıyeke, Ayşe Nükhet (2000). Osmanlı İmparatorluğu ve Girit Bunalımı (1896-1908). Ankara: TTK.

Anderson, Mattheww Smith (2000). Doğu Sorunu 1774–1923. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Andonyan, Aram (1975). Balkan Harbi Tarihi. İstanbul: Sander Yayınları,

Armaoğlu, Fahir (1997). 19. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1789-1914). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Avetyan, A. C. (1985). Russko-Germanskie Diplomaticheskie Otnosheniya: Nakanune Pervoy Mirovoy Voyny 1910-1914. Nauka, Moskva.

Bonyar Waylet, Ernst Jackh (2004). İmparatorluk Stratejileri ve Ortadoğu. çev. Vedat Atila. İstanbul.

Bosworth, R. J. (1999). “İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Sonu”, Editör Marian Kent, Osmanlı İmparatorluğu’nun Sonu ve Büyük Güçler. Çev. Ahmet Fethi. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Childs, Timothy W. (2008). Trablusgarp Savaşı ve Türk - İtalyan Diplomatik ilişkileri (1911-1912). Çev. Deniz Berktay. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.

Fevzi. Garbi Rumeli’nin Suret-i Ziyaı ve Balkan Harbinde Garp Cephesi. İstanbul: Yıldız Erkan-ı Harbiye Mektebi Matbaası, ty.

Hayta, Necdet (1994). “Rodos İle 12 Ada'nın İtalyanlar Tarafından İşgali Ve İşgalden Sonra Adaların Durumu 1912-1918”. A. Ü. Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, OTAM. Sayı: 5.

Hayta, Necdet (2006). Ege Adaları Sorunu 1911’den Günümüze. Ankara: Gazi Kitabevi Yayınları.

Jek (1331). Balkan Harbi’nden Sonra Şarkta Almanya. İstanbul: İfham Matbaası.

Jorga, Nicolae (2009). Osmanlı İmparatorluğu Tarihi, 5. Yeditepe, İstanbul.

Kocabaş, Süleyman (2000). Son Haçlı Seferi Balkan Harbi. İstanbul: Vatan Yayınları.

Kurtcephe, İsrafil (1995). Türk-İtalyan İlişkileri (1911-1916), Ankara: TTK.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları (1985). 1911-1912 Osmanlı İtalyan Harbi Ve Kolağası Mustafa Kemal. Yayına Hazırlayan: Genelkurmay Askeri Tarih Ve Stratejik Etüd Başkanlığı. Ankara.

Luneva, Y. V. (2010). Bosfor i Dardanelly. Kvadriga, Moskova.

Mehmed Alizade İkbal. İtalya Tarihi. Cildi Sani, Tashih Aziz Efendi, İskenderiye t. y.

Okday, İsmail Hakkı (1975). Yanya’dan Ankara’ya, İstanbul: Sebil Yayınevi.

Örenç, Ali Fuat (2006). Yakın Dönem Tarihimizde Rodos ve On İki Ada. İstanbul: Doğu Kütüphanesi Yayınları.

Rohde, Hans (1932). Asya İçin Mücadele Şark Meselesi. Çev. Nihat. İstanbul: Askeri Matbaa.

Şeyhülislam Cemalettin Efendinin Hatırat-ı Siyasiyesi, Dersaadet 1336.

Tanin, 13 Ekim 1911, no: 1118.

Tanin, 15 Şubat 1944, Tefrika: 165.

Velay, Şarl (1329). Anadolu’nun İstikbali ve Akdeniz Meselesi. Mütercim Yusuf Ziya. Dersaadet: Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı.

William, M. Sloane (2008). Bir Tarih Laboratuvarı Balkanlar. İstanbul: Nesnel yay..

Zeyrek, Suat (2012). Birinci Balkan Savaşı Yenilgisinin İç ve Dış Sebepleri. İ. Ü. SBE, Basılmamış Doktora Tezi.

Zeyrek, Suat (2013). Meşrutiyet: Osmanlı’da Birlikte Yaşamak Ya Da Birlikte Dağılmak. İstanbul: Kitabevi.

Published

2016-05-09

How to Cite

Zeyrek, S., & İlhan, M. (2016). <b>İtalya’nın Milli Birlik Sonrasında Osmanlı Devleti ve Balkan Siyaseti</b> / <i>Italy’s Politics in the Balkans and the Ottoman Empire after National Unity</i>. Journal of History Culture and Art Research, 5(2), 59-85. https://doi.org/10.7596/taksad.v5i2.516

Issue

Section

Articles