<b>Tarih Dersindeki Kavramların Algılanma Düzeylerine İlişkin Bir Değerlendirme</b> / An Overview to High School Students’ Perceptions about Concepts of History Lesson

Authors

  • Ahmet Sait CANDAN Karabük Üniversitesi

Keywords:

Education, History Education, Concepts, Education de l’Histoire, Enseignement de Concept, Enseignement d’Histoire, Concept Teaching, Teaching History, Eğitim, Tarih Eğitimi, Kavramlar, Kavram Öğretimi, Tarih Öğretimi.

Abstract

Abstract

The aim of this work is to determine the high school students’ perceptions about concepts of History lesson and to offer precautions to be taken to increase students’ perception levels. The empirical data gathered from tenth grade students of different high school types of Zonguldak province. Two different tests, the concept success test and the concept matching test, which was prepared for the research applied to 767 students. The empirical data analyzed with SPSS statistical software. Frequency and percent statistics were used to determine the descriptive qualities of the students, average and standard deviation statistics were used to determine the students' concept success points, T-test one way Anova test and Chi-square test were used to investigate the level of concept matching and concept success test according to students' descriptive qualities . At the end of the work, the results of the research are displayed. The level of students' concept success and concept matching was very low and there was a significant differentiation at the success levels among high school types. The success level of vocational high school was quite low considering with the general high schools. In addition to this, there was a significant differentiation at the level of student’s concept success and concept matching according to student’s genders and settlements.

Özet

Bu çalışma, ortaöğretim öğrencilerinin tarih dersinde yer alan kavramları algılama düzeylerini ölçerek algı düzeylerinin artırılmasına yönelik çözüm önerileri sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada örneklem olarak ortaöğretim 10. Sınıf öğrencileri seçilmiştir. Amaç doğrultusunda oluşturulan kavram başarı testi ile kavram eşleştirme testi 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında Zonguldak ilinde farklı lise türlerinde eğitim gören 767 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden; kavram başarı puanı ve kavram eşleştirme testlerinden aldıkları puanların belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden; kavram başarı ve kavram eşleştirme düzeylerinin incelenmesinde ise T testi, tek yönlü Anaova ve Ki-kare analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin kavram başarı ve kavram eşleştirme düzeylerinin oldukça düşük olduğu, lise türlerine göre başarı düzeylerinde anlamlı farklılaşmalar olduğu, özellikle meslek liselerindeki başarı oranının genel liselere göre oldukça düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin kavram başarı ve kavram eşleştirme düzeylerinde cinsiyetlerine ve yerleşim yerlerine göre de farklılaşmalar tespit edilmiştir.

Un aperçu de la perception des élèves d’écoles secondaires sur les concepts du cours d’histoire Résumé Le but de ce travail est de déterminer la perception des concepts véhiculés au cours d’histoire et d'offrir des pistes au sujet des précautions à prendre pour augmenter le niveau de perception des étudiants de l’enseignement secondaire. Les données empiriques sont recueillies auprès des étudiants de deuxième année du secondaire supérieur. Le test préparé sur le sujet est mis en pratique pendant l’année scolaire de 2011-2012 dans différentes écoles secondaires de la ville de Zonguldak. Nous avons appliqué deux tests aux élèves concernés le nombre d’élèves est de 767 : les tests portent sur les concept de succès et le concept de rattachement. Les données empiriques obtenues par les deux tests sont analysées avec le logiciel statistique SPSS. Nous avons utilisé les statistiques de fréquence et de pourcentage pour déterminer les qualités descriptives des élèves ; les statistiques de la moyenne et de l’écart type pour déterminer le point de réussite du concept et les points obtenus des tests de la critique du concept ; le test T, le teste d’Anova et chi carré pour étudier les niveaux de réussite et d’appariement du concept. Notre recherche montre clairement que le niveau de réussite de la critique du concept des élèves sont très faible, qu’il y a une différenciation significative des niveaux de réussite entre les différents types d'études secondaires. La moyenne de réussite dans les écoles de l’enseignement professionnel est particulièrement plus basse par rapport aux écoles de l’enseignement général. En outre, il existe une différence significative au niveau de la réussite et de la critique du concept des élèves selon le sexe et le lieu d’habitation.

Author Biography

Ahmet Sait CANDAN, Karabük Üniversitesi

TARİH BÖLÜMÜ GENEL TÜRK TARİHİ ANABİLİM DALI

References

AKTEKĐN, Semih; "Türkiye'de Tarih Eğitimi", Çok Kültürlü Bir Avrupa Đçin Tarih ve Sosyal

Bilgiler Eğitimi, Harf Eğitim Yayıncılığı, Ankara, 2009.

CANDAN, Ahmet Sait; Tarih Öğretim Yöntemleri, (Ed. Editörler: M. Demirel - Đ. Turan), Nobel

Yayın Dağıtım, Ankara, 2009.

ÇOBAN, Bilal; "Öğretim Tekniği Olarak Kavram Haritalarının Atletizm Dersinde Kullanılması",

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 17, Sayı 1, 2007, 161171.

DEMĐRCĐOĞLU, Đsmail; Tarih Öğretiminde Öğrenci Merkezli Yaklaşımlar, Anı Yayıncılık,

Ankara, 2010

DĐLEK, Dursun; Tarih Derslerinde Öğrenme ve Düşünce Gelişimi, Nobel Yayın, Ankara, 2007

DĐNÇ, Erkan; "Tarih Eğitimcilerinin Mevcut Lise Tarih Müfredat Programı ve Tarih Öğretiminin

Amaçları Hakkındaki Görüşleri", Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 7,

Sayı 2, 2006, 263-276.

GÖMLEKSĐZ, M. Nuri - Kan, Ayşe Ülkü; "Yeni Đlköğretim Programlarının Dayandığı Temel Đlke ve

Yaklaşımlar", Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 2007.

KÖKSAL, Hüseyin; "Tarih Öğretiminde Tarihsel Düşüncenin Đki Felsefi Dayanağı", Milli Eğitim,

Sayı 175, 2007, 230-235.

KORKMAZ, Zeynep; Gramer Terimleri Sözlüğü, TDK Yay., Ankara, 1992.

KÜLTURAL, Zuhal; " Dilbilgisi Terimleri Sözlükleri ve Terimlerin Kullanımında Görülen

Aksaklıklar", Turkish Studies, Volume 4/8 Fall 2009, 383-394

OCAK, Gürbüz - Yurtseven, Ramazan; "Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının

Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Göre Değerlendirilmesi, Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Ders

Kitaplarının Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Göre Değerlendirilmesi", Balıkesir Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 22, 2009.

ÖZŞAHĐN, Ömer Cihan; Ortaöğretim Tarih Derslerinde Yapılandırmacı Öğretim Yaklaşımıyla

Modellendirilmiş Etkinliklerin Öğrencilerin Kavram Kazanma Düzeylerine Etkisi,

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2008.

TOPALOĞLU, Ahmet; Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü, Ötüken Yayınları, Đstanbul, 1989

ULUSOY, Kadir; "Đlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Laiklik Kavramının Öğretimi Đle

Đlgili Görüşleri", Millî Eğitim, Sayı 185, 2010, 300-312.

Published

2013-03-30

How to Cite

CANDAN, A. S. (2013). <b>Tarih Dersindeki Kavramların Algılanma Düzeylerine İlişkin Bir Değerlendirme</b> / An Overview to High School Students’ Perceptions about Concepts of History Lesson. Journal of History Culture and Art Research, 2(1), 353-373. Retrieved from http://kutaksam.karabuk.edu.tr/index.php/ilk/article/view/205

Issue

Section

Articles