<b>Ortaçağ ve Sonrası Muş İli Yüzey Araştırması -2008- Malazgirt</b> / A Survey on Medieval and Later Periods of Malazgirt, Muş (2008)

Authors

  • Bülent Nuri KILAVUZ Karabük Üniversitesi

Keywords:

Muş, Malazgirt, Mezar Taşı, Selçuklu, Cami, pierre tombale, Seldjoukide, mosquée

Abstract

Abstract

The research was carried out with the permissions of General Directorate of Monuments and Museums, Culture and Tourism Ministry of Turkish Republic, between 22 July to 6 August 2008 at Malazgirt town of Muş Province and dependent villages. Some cultural assets composed of monumental architectural structures such as Mosques, Churches, Inns, Bridges, cemeteries and grave stones were identified A mosque, ruins of an Inn, two bridges at the center of Malazgirt, a house and a rock church,at Uzgörür village of Bulanık County, twelve cemeteries at Malazgirt town and two cemeteries at Uzgörür village were investigated.. Memorial monuments and tombstones vary in terms of materials, forms and style according to region and periods. A small number of identified works belong to Seljuk period and afterwards (XI-XV. Century), and most of the others usually belong to the Ottoman (XVI-XIX centuries) period. The searched cemeteries were found to be different from each other. It is important to demonstrate the richness of the geography of Muş. Some of the motifs over the Headstones indicate differences, especially compared to other provinces in the region. Historical graves in the cemetery are rapidly destroyed by natural and human factors actually. In addition, all new burials in cemeteries today increase the destruction.

Özet

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile 22 Temmuz- 06 Ağustos 2008 tarihleri arasında Muş ilinin Malazgirt ilçesinde ve köylerinde yüzey araştırması gerçekleştirilmiştir. Cami, Kilise, Han, Köprü, ve Ev’den oluşan anıtsal mimari yapılar ile mezarlıklar ve mezar taşlarından oluşan kültür varlıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın son günlerinde Bulanık ilçesinin köylerine de girilmiştir. Araştırmada; Malazgirt merkezde iki, Dirimpınar Köyü’nde bir han kalıntısı, bir mescit ve bir cami, iki köprü, Bulanık ilçesi Uzgörür Beldesinde bir ev ve bir kaya kilisesi; Malazgirt ilçesinde on iki mezarlık, Bulanık Uzgörür Beldesinde iki mezarlık incelenmiştir. Anıt eserler ve mezar taşları bölgeye ve dönemlerine göre malzeme, form ve üslup açısından farklılıklar göstermektedir. Tespit edilen eserler az sayıda Selçuklu ve sonrası (XI-XV. Yüzyıl) ile genellikle Osmanlı (XVI-XIX Yüzyıl) dönemlerine aittir. İncelenen mezarlıklar birbirlerinden farklı özellikler sergilemektedir. Bu durum Muş coğrafyasının zenginliğini ortaya koyması açısından önemlidir. Mezar taşları üzerindeki bazı motiflerin işlenişi bölgedeki diğer illerde bulunan örneklerle farklılıklar sergilemektedir. Tarihi mezarlıklar ve mezar taşları doğal ve insani etkenlerle günden güne hızla tahrip olmaktadır. Ayrıca bütün mezarlıklarda günümüzde de yeni gömülerin devam etmesi tahribi artırmaktadır.

Enquête du terrain de la ville de Muş dans la période médiévale et postmédiévale 2008 Malazgirt Résumé Cette étude a été réalisée du 22 juillet jusqu’en aoûte 2008 avec l’autorisation du Ministère de la culture et du tourisme de la République turque et de la Direction générale des monuments culturels et des musées dans le district de Malazgirt de la ville de Muş et dans ses villages. Dans cette recherche, on a identifié les patrimoines culturels comme les monuments commémoratifs: Mosquées, Eglises, Hôtels, Ponts, Maisons, cimetières et pierres tombales. Dans les derniers jours de notre recherche, les villages du district de Bulanık ont été englobé dans le cadre du travail. Tout au long de cette étude, dans deux villages au centre de Malazgirt, on a étudié les ruines d’une auberge, d’une masdjid, d’une Mosquée et de deux ponts, dans l’agrandissement d’Uzgörür du district de Bulanık, sans oublier une maison et une église rupestre. Dans le district de Malazgirt, on a étudié douze cimetières et deux cimetières dans l’arrondissement de Bulanik du district de Malazgirt. Les monuments commémoratifs et les pierres tombales varient en terme de matériaux, de formes et de styles selon la région et l’époque. Les œuvres identifiées appartiennent en général à l’époque Ottomane (XVI-XIXème siècles) et il existe aussi un petit nombre d’œuvres qui appartient à l’époque Seldjoukide (XI-XVème siècles). Les cimetières étudiés présentent des caractères différentes les uns des autres. Cette situation montre clairement la richesse de la région de Muş. Certains des motifs sur les pierres tombales présentent particulièrement des différences par rapport aux autres villes de la région. Les tombes historiques se trouvant dans des cimetières se détériorent jour après jour à cause de facteurs naturels ou humains. En outre, les nouvelles inhumations dans tous ces cimetières continuent à favoriser les dégradations.

Author Biography

Bülent Nuri KILAVUZ, Karabük Üniversitesi

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü

References

ÇULPAN, Cevdet. (1973). Türk Taş Köprüleri. Ankara.

EYİCE, Semavi. (1971). Karadağ ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler,

İstanbul.

KARAKUŞ, Ülkü Can. (2008). Geleneksel Ahlat Evleri, (Yüzüncü Yıl Üniversitesi,

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Van.

KARAMAĞARALI, Beyhan. (1972). Ahlat Mezartaşları, Ankara.

KÖKTEN, İsmail Kılıç. (1955). “Antalya'da Karain Mağarası’nda Yapılan Prohistorya

Araştırmalarına Toplu Bir Bakış”, Belleten, XIX Sayı 75, s. 271-283

KULAĞUZ, Bülent Nuri (1997). Muş ve Çevresindeki Türk Mimari Eserleri, (Yüzüncü

Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Van.

ÖTÜKEN, Yıldız (1987) Göreme, Ankara.

ÖZKAN, Haldun. (1998). “Gölören Köyü Kaya Kilisesi”, Güzel Sanatlar Enstitüsü

Dergisi / Journal of Instıtute of Fine Arts, S. 4, Erzurum. 119-127.

ÖZKAYA, Vecihi. (1993). "Erzurum. Horasan Aliçeyrek Köyü Yüzey Araştırmaları”,

XV. Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Ankara. s.387-398.

PEKAK, M. Sacit. (2001). “Güzelyurt (Gelveri) Kiliseleri”, V. Ortaçağ ve Türk Dönemi

Kazı ve Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler, Ankara. s. 463-484

PEKTAŞ, Kadir. (2001). Bitlis Tarihi Mezarlıkları ve Mezar Taşları, Ankara.

PEKTAŞ, Kadir; BAŞ, Gülsen; KULAĞUZ, Bülent Nuri. (2004). “Bitlis Çevresi 2003

Yılı Araştırmaları”, 21. Araştırma Sonuçları Toplantısı I, Ankara. 291-300.

PEKTAŞ, Kadir; BAŞ, Gülsen; KULAĞUZ, Bülent Nuri. (2005). “Bitlis Çevresi Yüzey

Araştırması”, 22. Araştırma Sonuçları Toplantısı, Bildiriler, I, Ankara. 173-182.

SAYAN, Yüksel – ÖZTÜRK, Şehabettin (2001). Bitlis Evleri. Ankara

TUNÇ, Gülgün. (1978). Taş Köprülerimiz. İstanbul.

Published

2013-03-29

How to Cite

KILAVUZ, B. N. (2013). <b>Ortaçağ ve Sonrası Muş İli Yüzey Araştırması -2008- Malazgirt</b> / A Survey on Medieval and Later Periods of Malazgirt, Muş (2008). Journal of History Culture and Art Research, 2(1), 304-329. Retrieved from http://kutaksam.karabuk.edu.tr/index.php/ilk/article/view/193

Issue

Section

Articles