Karabük İçin Dış Duvar Optimum Yalıtım Kalınlığının Enerji Tasarrufu Ve Hava Kirliliğine Etkileri / The Effect Of External Wall Optimum Insulation Thickness On Energy Saving And Air Pollution For Karabük - Gürel, Ali Etem; ÇAY, Yusuf; DAŞDEMİR, Ali; KÜÇÜKKÜLAHLI, Enver (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Bina dış duvarlarında yapılacak ısı yalıtım uygulamaları, yakıt tüketimini düşürerek ekonomik kazanç sağlamanın yanında, fosil kaynaklı yakıt kullanımından kaynaklanan ve hava kirliliğine neden olan emisyonların düşürülmesinde de son derece etkilidir. Bu çalışmada Karabük’te kömür ve doğalgaz kullanımında dış duvar optimum yalıtım kalınlığı tespitinin ekonomik ve çevresel analizi yapılmıştır. Çalışmanın ekonomik boyutu, yaşam döngüsü maliyet analizine (LCCA) dayanan P1-P2 yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, yakıt olarak kömür kullanıldığında optimum yalıtım kalınlığı ve enerji tasarrufunun sırasıyla 0.135 m ve 129.42 TL/m² olduğunu göstermiştir. Yakıt olarak doğalgaz kullanımında ise bu değerler sırasıyla 0.118 m ve 98.01 TL/m² olarak bulunmuştur. Optimum yalıtım kalınlığının hava kirliliğine olan etkileri incelendiğinde, yalıtımsız bina dış duvarında hesaplanan yıllık yakıt tüketimi, CO2 ve SO2 emisyonlarının yakıt tipine bağlı olarak optimum yalıtım kalınlığı noktasında %86’ya kadar azaldığı hesaplanmıştır. The Effect Of External Wall Optimum Insulation Thickness On Energy Saving And Air Pollution For Karabük Heat insulation applications carried out on external walls of building provides energy saving by decreasing fuel consumption and also quite important in decreasing emission which results from fossil-based fuel usage and causes air pollution. In this study, economic and environmental analyses were done for determination of external wall optimum thickness in using coal and natural gas usage in Karabük. Economic extent of the study was done with P1-P2 method which is based on life cycle cost analysis (LCCA). The results show that optimum insulation thickness and energy saving are 0.134 m and 117.14 TL/m² respectively when coal is used as a fuel. These values are 0.116 m and 88.39 TL/m² when natural gas is used as fuel. When the effects of optimum insulation thickness on air pollution are observed, CO2 and SO2 emissions calculated on external wall of uninsulated building decreased up to 85.4% at the point of optimum insulation thickness according to fuel type.