TÜRK SİNEMASI'NDA İSTANBUL İMGESİ / The Image of Istanbul in the Turkish Cinema - Yenen, İbrahim (Journal of History Culture and Art Research, 2012)
TÜRK SİNEMASI'NDA İSTANBUL İMGESİ Özet Sinema teknik ve sanatsal bir içeriğe sahip olmakla birlikte toplumsal bir uzanıma da sahiptir. Sinemanın bu sosyal boyutu farklı kültürel öğelerin temsillerini beraberinde getirmektedir. Sosyo-ekonomik ve kültürel hayatın bütün ayrıntılarını içeren toplumsal hayatın farklı görünümleri sinematografik imgelemin nesnesi olabilmektedir. Erkek-kadın ilişkileri, yoksulluk, adalet, eğitim ve din gibi konuların yanında şehirler sinemanın ilgi gösterdiği konuların başında gelmektedir. Soyut kültürel estetiğin fiziksel bir forma dönüştüğü mekânlar olarak şehirler film anlatılarının belirgin veya gizli aktörleri olmuşlardır. Genelde filmsel bir hikâye anlatısının mekânsal arka planını oluşturduğu varsayılan şehirler fon olma özelliğinin ötesinde etkin bir rolle temsil edilebilmişlerdir. Bu anlamda Türk Sinema’sında imgelenen İstanbul, son yüzyılda ülkemizin geçirmekte olduğu sosyal ve kültürel dönüşümün seyrini izleme imkânı sunmaktadır. The Image of Istanbul in the Turkish Cinema Abstract Beside the cinema have tecnical and artical context also have a social expension. This cinema’s social dimensions bring about represantation which have different cultural component. Various apperiances of social life that consisting of socio-economic and cultural lifes details may be the object of cinematographic imagery. Like man-women relations, poverty, justice, education and religion also cities is used one of main film topic. The cities which in nonphysical esthetic turn into physical form is distinctive or confidential agency in film scripties. This cities that consist of the back ground of film scripties is represented not only filmic phon also active role. In this sense Istanbul was to imagined in Tukish films offer chance to observe social and culturel transformation that our country encountered in last century. L'image d’Istanbul dans le cinéma turc Le cinéma a des aspects techniques et artistiques, mais il aussi a une dimension sociale. La dimension sociale du cinéma apporte en soi les représentations des différents éléments culturels. Les différentes manifestations de la vie sociale contenant tous les détails de la vie socio-économiques et culturelle peuvent être les objets de l’imaginaire/image cinématographique. En plus des relations hommes-femmes, de la pauvreté, de la justice, de l'éducation et de la religion, la ville est aussi un des sujets principaux auquel le cinéma s’intéresse. Les villes, en tant qu'endroits où la culture abstraite de l’esthétique s'expriment sous une forme visuelle, sont devenues des acteurs apparents ou cachés du récit. Les villes, constituant en général l’arrière-plan spatial des récits cinématographiques, sont représentées sous un jour actif en faisant presque abstraction du fond. En ce sens, Istanbul nous permet de suivre l’itinéraire de la transformation socioculturelle de notre pays à partir d'un moment donné. صورة إسطنبول في السينما التركي السينما التقنية والمحتوى الفني، أيضا له باع في المجتمع وهذا يمثل البعد الاجتماعي الذي يجمع العناصر الثقافية المختلفة فالحياة الاجتماعية والاقتصادية والثقافية مع كل تفاصيلها وكذلك الحياة الاجتماعية من خلال وجهات نظر مختلفة من الممكن أن تكون كائنا وهميا في السينما التصويرية ومن بين المواضيع التي لاقت الأهمية واحتلت المكانة الأولى كموضوع العلاقة بين الرجل والمرأة والفقر والعدالة والتربية والدين وغيرها من المواضيع كان لتصوير المدن أيضا أهمية في السينما وأصبحت المدن كالأماكن مجردة من الجماليات الثقافية في شكلها المادي لسرد الفيلم سواء أكانت واضحة أم خفية وبشكل عام يؤخذ في الحسبان في الأفلام القصصية المدن كخطة مدروسة لما له من تأثير وصفات خاصة في التمثيل وعلى هذا الأساس فإن مدينة إسطنبول في هذا العصر الأخير يعرض في بلدنا على أنه يمر في حالة من التحول الاجتماعي والثقافي