İlimlerin Tasnifi Tarihi - KEMALOĞLU, MUHAMMET (Journal of History Culture and Art Research, 2015)
Klasik dönemden modern döneme yaşanan anlayış değişikliği konusunda modern dönemle birlikte Batı toplumunda varlık probleminin (ne olduğu, nereden geldiği, nereye gittiği vs.) ihtiyaç olmaktan çıktığı, dolayısıyla felsefenin genelde bilimlerin özelde Sosyal bilimlerin gündeminden düştüğü, akıl yoluyla topluma ilişkin rasyonel ve bilimsel yasaların tayin edilmesinin öne alındığı dikkati çeker. Hakikatin, bilginin ve doğrunun ne olduğu ve nasıl tayin edileceği konusunda bir değişimin olduğu, bu bağlamda Sosyal bilimlerin kesin, sayısal verilere dayalı, ispatlanabilir önermelerle şekillenen, toplumsal meşruiyeti bulunan Fen bilimlerine yaklaşırken, felsefeyi ötekileştirdiği ve felsefeyle arasına kesin hatlar çizdiği görülür. Ebülfez Elçibey’in bu makalesinde ise ilimlerin tasnifi tarihi ele alınmıştır.