Anamur Müzesi’ne Satın Alma Yoluyla Gelen Bir Grup Roma ve Bizans Sikkesi Some Byzantine and Roman coins Possessed By Anamur Museum Through Purchasing - çelikbaş, ersin (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
ÖzBu çalışmada, Anamur ve çevresinde bulunan ve Anamur Müzesi’ne satın alma yoluyla kazandırılan Roma ve Bizans dönemine ait sikkeler incelenmektedir. Bir katalog çalışması şeklinde gerçekleştirilen çalışmanın amacı Roma ve Bizans sikkelerinin katalog yöntemiyle tanıtılmasıdır. Çalışmada önce Anamur bölgesinin lokalizasyonu ve tarihçesine yer verilmiştir. Daha sonra ise, önce Roma dönemine daha sonra da Bizans dönemine ait sikkelerin özelliklerine yer verilmiştir. Son bölümde ise kataloğu yapılmış sikkelerin, darphanelerine ve imparatorlarına ilişkin grafiklere yer verilerek orantısal dağılımları belirtilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sikke, Roma Sikkesi, Bizans Sikkesi, Anamur. Abstract This study examines some Byzantine and Roman coins which obtained around Anamur and possessed by Anamur museum through purchasing. The aim of the study, which is in the manner of a catalogue study, is to present Roman and Byzantium coins by cataloguing. In the study, firstly, the localization and history of Anamur region was given. Later, the features of coins in Roman and Byzantium periods were outlined. Lastly, the proportional distributions of the coins were given by presenting the graphics related to the mints and emperors of the coins that had already been catalogued. Keywords: Coins, Roman coins, Byzantine coins, Anamur museum, Anamur.