مدونات الشروح والحواشي والتعاليق في التفسير - Maden, Şükrü (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
Şerh, hâşiye ve ta'lîka literatürü Kur’an tefsiri alanında önemli bir yere sahiptir. Ancak bu konudaki değerlendirmelerin bir takım genellemeler ve subjektif yorumlar şeklinde ortaya konulduğu görülmektedir. Akademik çalışmalar açısından bu alanda büyük bir boşluk söz konusudur. Bu sebeple makalede tefsirler üzerine kaleme alınmış şerh, hâşiye ve ta'lîka türü eserlerden oluşan kapsamlı bir literatüre yer verilmektedir. Bu çalışmada ilgili eserlerin tespiti ve bu edebiyatın tarihiyle ilgili ön bilgilere ulaşmak hedeflenmiştir. Abstract The literature of şarh, hashiya and talika has an important place in the field of tafsir of Qur’an. However, it is seen that evaluations in this field are presented as some generalizations and subjective comments. In this field, there are no sufficient academic studies. For this reason, comprehensive literature consisting of şarh, hashiya and talika studies written about tafsirs is mentioned in this article. With this study, it is aimed to determine related works and to reach preliminary information about the history of this literature. مدونات الشروح والحواشي والتعاليق في التفسير الشروح والحواشي والتعاليق تحتل مكانة هامة في التفسير القرآني. ومع ذلك لوحظ أن تُقَدَّم عدد من التقديرات التي تعلق بهذه التأليفات في شكل من التعميمات والتأويلات الذاتية. من حيث الدراسات العلمية هناك فجوة كبيرة في هذا المجال. لذالك في هذه المقالة ذكِر مدونات شاملة تحتوي الشروح والحواشي والتعاليق المؤلفة على التفاسير. في هذه الدراسة تهدف تثبيت هذه التأليفات وأن يصل معلومات مسبقة في حول تاريخ هذه المدونات.