İletişim Etiği ve Temel Yasal Kodları Göz Ardı Eden Yeni Medya Haberciliği: Siyasi Haberlere Yönelik Bir Araştırma - Dolunay, Ayhan; Kasap, Fevzi (Journal of History Culture and Art Research, 2020)
New Media Journalism Which Ignores Communication Ethics and Basic Legal Codes: A Research on Political News Abstract In this study, especially in the context of the phenomenon of speed, new media news-sites that have much higher importance than mainstream media journalism are discussed in the light of journalistic understanding, communication ethics principles and basic legal codes. In this study, five internet news-sites operating in the TRNC, having their identity, limited political approach and original news production, have been broadcasting for at least two years, while at the same time having printed newspapers; The press was screened on the political news published in the relevant news-sites in the period November-December 2017 and the data collected were evaluated by content analysis method. In addition, semi-structured interviews were conducted with individuals who were performing their jobs in the TRNC new media news-sites in order to support the basic method of the study and to determine the solution proposals; the collected data were evaluated by content analysis method. As a result of this study, TRNC new media news-sites, political news, communication ethics and personality rights in violation of the presentation; In addition, the major factors in this regard were the lack of education and the expectation of high clicks (circulation); concrete solutions to overcome the problems identified. İletişim Etiği ve Temel Yasal Kodları Göz Ardı Eden Yeni Medya Haberciliği: Siyasi Haberlere Yönelik Bir Araştırma Öz Çalışmada, özellikle hız olgusu çerçevesinde, ana akım medya basılı haberciliğinden çok daha yüksek önemi haiz noktaya ulaşan yeni medya haber sitelerinin habercilik anlayışları, iletişim etiği ilkeleri ve temel yasal kodlar ışığında ele alınmaktadır. Çalışmada, KKTC’de faaliyet gösteren, künyesi, kısıtlı da olsa siyasi yaklaşımı ve özgün haber üretimi bulunan, en az iki yıldan beri yayın yaparken, aynı zamanda basılı gazetesi de bulunan beş internet haber sitesi tespit edilerek; ilgili haber sitelerinde, Kasım-Aralık 2017 döneminde yayınlanan siyasi haberler üzerinden basın taraması gerçekleştirilmiş ve toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ayrıca, çalışmanın temel yöntemini desteklemek ve çözüm önerilerinin tespiti adına, KKTC yeni medya haber sitelerinde meslek ifa eden bireyler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş; toplanan veriler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışma neticesinde, KKTC yeni medya haber sitelerinin, siyasi haberleri, iletişim etiği ilkeleri ve kişilik haklarına aykırı şekilde sunduğu; ayrıca, bu hususta en büyük etkenlerin eğitim eksikliği ile yüksek tıklanma (tiraj) beklentisi olduğu tespit edilmiş; saptanan sorunların aşılması adına somut çözüm önerilerine yer verilmiştir.