Karabük Üniversitesi’nin Sosyal Yüzü: KÜTAKSAM (Karabük Üniversitesi Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi) / The Social Face of Karabuk University: KUTAKSAM - ŞAHİN, Kadir (Journal of History Culture and Art Research, 2012)
Karabük Üniversitesi’nin Sosyal Yüzü: KÜTAKSAM (Karabük Üniversitesi Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi) Özet: KÜTAKSAM (Karabük Üniversitesi Tarih, Kültür ve Sanat Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi) kuruluşunun üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen pek çok faaliyette bulundu. Merkezin hedef ve çalışmaları ile ilgili olarak merkez başkanı Prof. Dr. Zeki Tekin’le merkezin misyon ve vizyonu ile ilgili olarak sıcak bir sohbet ortamı yakaladık. Prof. Tekin’le yaptığımız görüşme esnasında, birimin büyük hedeflerle yola çıktığını ve kendisinden beklentilerin üst düzeyde olduğunun bilincinde bir kurumsal duruşla resmi çalışma hayatına giriştiğini gördük. Tabi mülakat akademik ortamda olunca, yaşanan hızlı değişim sürecinden başlayarak, küreselleşme, bilimsel sorumluluklarımızın tarihsel mirasımıza olan katkısı ve toplumsal hafızayı etkileyen sosyal göstergelere kadar çok geniş bir kavramsal çerçeve ortaya çıktı. Merkez, profesyonel bir duruşla ve bilimsel bir kaygıyla kendisinden beklentileri karşılamaya çalışacak. Bunun en önemli ayaklarından biri olan, süreli yayın hayatına da içinde bulunduğumuz bu sayı itibariyle başlamış oldu. İlerleyen süreçte yeni girişimlerle yeni çıktıların konuşulacağı kesin gibi… Anahtar Kelimeler: KÜTAKSAM, Tarih, Kültür, Sanat. The Social Face of Karabuk University: KUTAKSAM Abstract: Altohugh KUTAKSAM (Karabük University, Center for History Culture and Art Research) has just founded, it has practiced many activities. We have warmly talked with Prof. Dr. Zeki Tekin, the president of center, about mission and vision of research center, and Mr. Tekin explained their aims and expectations. It can be realised that KUTAKSAM has came out with great goals. We believe that the center would satisfy these expectations. The interview occurred in an academic environment and because of this the issues were related to the globalization process, the rapid changes in the World, the scientific responsibilities of intellectuals and the social indicators influence on social memory. The center will try to meet expectations by professional attitude and scientific concern. The center started its activities by offering an academic journal whose first issue is now published. It is possible that new enterprises and outcomes will be talked in the future. Keywords: Karabük University, KUTAKSAM, History, Culture, Art. Portrait Social de l’Université de Karabük : KUTAKSAM (Centre des recherches en Histoire, Culture et Art de l’Université de Karabük Résumé KUTAKSAM (Centre des recherches et applications en Histoire, Culture et Art) a effectué de nombreuses activités bien qu’il n’ait été fondé que récemment. Nous avons eu un entretien très amical avec le président du centre Prof. Dr. Zeki Tekin à propos des objectifs, des travaux du centre et de ses visions et missions. Au cours des discussions avec le Prof. Tekin, on a vu que l’idée du centre est apparue pour réaliser de grands objectifs comme de commencer ses activités officielles en étant conscient des attentes de son existence. Bien sûr, lorsque notre entretien s’est tenu dans une ambiance académique, nous avons parlé du processus des changements rapides propre à notre époque, de la mondialisation, et puis de nos responsabilités académiques vis-à-vis de notre patrimoine historique. Quant aux indices sociaux, ils influent sur la mémoire sociale ; ces échanges d’idées produisent un cadre théorique concernant les concepts modernes. Tout cela signifie que le Centre, en adoptant une attitude professionnelle et un travail scientifique, va répondre aux attentes qu’il suscite. Le centre a débuté ses activités en proposant une revue dont le premier numéro est publié actuellement. A l’avenir, on va certainement prendre de nouvelles initiatives au centre pour contribuer au progrès scientifique du monde académique. Mots-Clés : Kutaksam, Histoire, Culture, Art. الوجه الاجتماعي لجامعة كارابوك: كوتاكسام) مركز البحوث التاريخية والثقافية والفنية التابعة لجامعة كارابوك( ملخص: بالرغم من تأسيسه حديثًا فإن كوتاكسام (مركز الأبحاث التاريخية والثقافية والفنية التابعة لجامعة كارابوك) قد أجرى نشاطات كثيرة. لقد وجدنا فرصة لحوار حميم مع رئيس المركز الأستاذ الدكتور زكي تكين على أهداف ورؤى المركز. خلال هذه المقابلة مع الأستاذ تكين شاهدنا أن المركز قد غادر بأهداف كبيرة واستهل في حياته العملية بموقفه المؤسّسي مع شعوره التام بالتوقّعات منه. مقابلتنا كانت مع أكاديمي؛ وبهذه ظهر إطار مفاهيمي في وسط فكري واسع جدًّا يمتد من عملية التغيير السريعة التي نعيشها إلى العولمة، ومن هنا إلى مساهمة مسؤولياتنا في تراثنا التاريخي، وإلى المؤشرات الاجتماعية التي تؤثر على الذاكرة الاجتماعية. المركز سيحاول لتلبية التوقعات منه بموقف مهني وعلمي. وبهذا العدد قد بدأ المركز نشر مجلة دورية، وهذا من أهم الخطوات لتلبية هذه التوقعات. وفي الفترة المقبلة يبدو أنه من المؤكد سنتحدث عن تطورات جديدة بمبادرات جديدة. الكلمات البحث: كوتاكسام، التاريخ، الثقافة، الفن.