Doğu-Batı Ayrımı Ekseninde Oryantalizm ve Emperyalizm / Orientalism and Imperialism within the Concept of East-West Division - DİKİCİ, Erkan (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
Doğu-Batı Ayrımı Ekseninde Oryantalizm ve Emperyalizm Öz Bu çalışma, Doğu ile Batı arasındaki ilişkiyi incelemek adına Edward Said tarafından 1978 yılında kaleme alınan Oryantalizm kitabında ifade edilen oryantalist yaklaşımdan yola çıkarak, Doğu-Batı ayrımına vurgu yapmakta ve bu ayrımın arkasında yatan çıkar ilişkilerini dile getirmeye çalışmaktadır. Söz konusu Doğu-Batı ayrımı ile birlikte oryantalizm ile emperyalizm arasındaki ilişkiye de temas edilmek istenmiştir. Bu ilişkiler zinciri içerisinde dile getirdiğimiz bu ayrım, Batılıların, Batılı olmayan toplumlar üzerindeki emperyalist düşünceleri uygulayabilmek amacıyla, Batılıların kendileri tarafından ortaya çıkartılmıştır. Bu nedenle çalışmanın temel amacı, Batılıların, ötekileştirdiği Batı-dışı toplumlar üzerindeki emellerine ulaşmada oryantalizmi biçilmiş kaftan olarak görmekte olduklarını ve oryantalizmi, emperyalizmin meşrulaştırıcısı olarak düşündüklerini ifade etmektir. Orientalism and Imperialism within the Concept of East-West Division Abstract This study emphasizes the East-West division based upon the orientalist approach stated in the book Orientalism written by Edward Said in 1978 to study the relation between the East and the West, and tries to depict the relationships based on self-interest underlying this division. With the aforesaid East and West division, it is also wanted to mention the relation between orientalism and Imperialism. The division that we have mentioned has been posed by the Westerners to carry out their imperialist thoughts over non-western societies. For his reason, the main aim of this study is to express that the westerners see orientalism perfectly suited to reach their goals over non-western societies that they have otherized, and they also think orientalism as the legitimization of imperialism. Keywords: Orientalism, East-West Division, Imperialism, Othering.