Ön ve Erken Hanedanlar Devri’nde (MÖ. 3300-3000) Levant’ta Kurulan Ticaret Kolonilerinin Mısır Devletleşmesine Katkısı / The Contribution of Trading Colonies founded in Levant in Protodynastic and Early Dynastic Period (B.C. 3300-3000) to Egypt’s Becoming a State - ÇIVGIN, İzzet - (Journal of History Culture and Art Research, 2014)
Öz Bu metin, tarihöncesi dönemlerden başlayıp modern çağlara uzanan kolonileşme hareketlerini ve bunların kültürel değişmeye etkisini inceleyen bir makaleler dizisinin beşincisini oluşturmaktadır. Yazar, önceki çalışmalarında, neolitik kültürün Akdeniz’in uzak uçlarına taşınmasında, Güney Mezopotamyalı Ubeyd kültürünün Anadolu-Suriye hattına doğru genişlemesinde ve nihayet Yakın Doğu’nun ilk kenti Uruk civarında olgunlaştığı için onun adıyla anılan Uruk kültürünün Bereketli Hilal boyunca yayılmasında, kolonileşme benzeri nüfus hareketlerinin rolünü saptamayı amaçlamıştır. Bu metnin hedefi de, insan toplumlarının kalıcı olarak yerleşmek veya ticaret yollarının stratejik noktalarını denetlemek için kurdukları kolonileri ve bunların neden olduğu kültürel karşılaşmanın göçmenler ile yerliler üzerinde yarattığı davranış ve zihniyet değişikliğini incelemektir. Metnin özel amacı ise, Levant ya da Kenan olarak bilinen Doğu Akdeniz kıyılarının güneyinde 4. binyılın son çeyreğinde kurulduğu varsayılan ticaret kolonilerinin Aşağı ve Yukarı Mısır’ın siyasal ve ekonomik bütünleşmesinde (dolayısıyla Mısır devletinin inşasında) oynadığı rolü ortaya koymak; ticaret, kolonileşme ve devletleşme arasındaki sarmal ilişkiyi incelemektir. The Contribution of Trading Colonies founded in Levant in Protodynastic and Early Dynastic Period (B.C. 3300-3000) to Egypt’s Becoming a State Abstract This study is the fourth of an article series dedicated to colonization as a cause of cultural change. It discusses the effects of culture contact between lower (northern) and upper (southern) Egypt and the southern Levant during so-called Naqada expansion (widespread distribution of southern material culture at sites at the northern Egypt), and Egyptian colonization of the southern Levant assumed to be founded in the last quarter of the 4th millennium B.C. The ultimate objective of this study is to examine the relationship between long-distance trade, colonization and the state formation (state ideology, emergence of early elites, specialized craft production and political economy). Keywords: Trading Colony, Cultural Contact, Early State, Egypt, Levant.