Küreselleşen Dünyada Birlikte Yaşamanın Temel Dinamikleri - Ataman, Kemal Yavuz (Journal of History Culture and Art Research, 2020)
Basic Dynamics of Living Together in a Globalizing World Abstract In the process of globalization, voluntary or compulsory migrations have become important reasons that make people to live together. Marriages, trade relations, educational movements and tourism have created mobility between countries and communities. Dual citizenship and residence rights, multiple identities and multi-belongings have turned the world into a global society. The rapid development of communication technologies has carried and spread coexistence to all areas of life. The coexistence of people in different geographies has become instantaneous thanks to digital channels. Digital channels enable the sharing of life in every place, with every person, on various topics. Globalization has made coexistence and living together inevitable. In this context, local elements, structures and cultures are torn between getting the benefits of coexistence in the globalization process and protecting themselves from the disadvantages of globalization. The process is rapidly progressing against local structures and elements. Global values have suppressed the local and traditional values in the process of rapid urbanization. New generations are individualistic, self-interested, consumption and entertainment oriented. They live independently and free, but their minds and wills are dominated by the global system. Globalization system is the determinant of the consumption-oriented life, including daily life practices, food, clothing and entertainment culture. Future-plans, family, education and all forms of social relations have been under the domination of global culture. Emotions, social opinions and perceptions are shaped by global media tools. Tools themselves do not cause harm or benefit, the content loaded on these tools cause benefit or harm. Programs and contents are not smart, they are developed and implemented by human-beings that are smart. While the global mind is trying to shape the world in all aspects, it educates and manipulates people and destroys local cultural elements and structures. In this article, the historical process of living together, its social effects, the imperatives it poses and the responsibilities it entails are thoroughly examined and discussed. Küreselleşen Dünyada Birlikte Yaşamanın Temel Dinamikleri Öz Küreselleşme sürecinde istemli veya zorunlu göçler, insanlığı bir arada yaşamaya zorlayan önemli sebepler haline gelmiştir. Evlilikler, yatırımlar, ticari çalışmalar, eğitim ve akademik amaçlı yerleşimler ve turizm, ülkeler ve toplumlar arasında akışkanlık doğurmuştur. Çifte vatandaşlık ve oturum hakları, çok kimlikli ve çok aidiyetli yaşam, dünyayı küresel topluma çevirmektedir. İletişim teknolojisinin hızla gelişmesi ise bir arada yaşama alanını ve kapsamını hayatın her alanına taşımış ve yaymıştır. Farklı coğrafyalarda bulunan insanların bir arada yaşaması dijital mecralar sayesinde anlık hale gelmiştir. Dijital mecralar, her mekânda, her kişiyle, dünyanın her noktasıyla ve birçok konuda yaşamın paylaşılmasını sağlamaktadır. Küreselleşme bir arada var olmayı ve yaşamayı zorunlu hale getirmiştir. Bu durumda yerel unsurlar, yapılar ve kültürler; küreselleşme sürecinde bir arada yaşamanın faydalarını elde etmekle zararlarından korunmak arasında zorlanmaktadırlar. Süreç yerel yapıların ve unsurların aleyhine hızla ilerlemektedir. Hızlı kentleşme sürecinde küresel değerler, yerel ve geleneksel değerleri baskılamıştır. Yeni nesiller; bireyci, çıkarcı, tüketici, zevk ve eğlence odaklı ve günü birlik yaşamaktadırlar. Bağımsız ve özgür hareket eden, ancak akıl ve iradeleri küresel sistemin hakimiyeti altında olarak yaşamaktadırlar. Küreselleşme sistemi; günlük yaşam pratikleri, yeme-içme, giyim-kuşam, zevk-eğlence ile tüketim kültürüne odaklı hayatın belirleyicisi olmaktadır. Gelecek planları, aile, eş, çocuk düşüncesi, eğitimi ve tüm toplumsal ilişkilerin formatı küresel kültürün egemenliğine girmiştir. Sevgiler ve nefretler, toplumsal düşünce ve algılar küresel medya araçlarının telkinleri ile şekillenmektedir. Araçlar zarar veya fayda üretmez, onlara yüklenen içerikler, programlar fayda veya zarar vermektedir. Programlar, içerikler akıllı değildir, akıl sahipleri onları belirler, planlar, hazırlar ve uygulamaya koyarlar. Küresel sistemin aklı dünyayı her yönüyle biçimlendirmeye çalışırken, insanları eğitmekte, şartlandırmakta, yerel kültür unsur ve yapıları tahrip etmektedir. Bu durum insanoğlunun birlikte var olma imkânlarını çatışma alanına çevirmekte ve tehdit etmektedir. Bu makalede birlikte yaşamanın tarihi süreci, sosyal etkileri, ortaya çıkardığı zorunluluklar ve gerektirdiği sorumluluklar kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve tartışılmıştır.