Vubıhlar ve Vubıhça Ubykhs and Ubykh Language - Küçük, Serhat (Journal of History Culture and Art Research, 2013)
Öz Kafkasya halklarından olan Vubıhlar, Kuzey Kafkasya’nın batı ucunda yerleşik bir halktı. Tarihsel kayıtlarda Vubıhlar’dan ilk söz eden Evliya Çelebi’dir. Evliya Çelebi, Vubıhlar’ı Abhazların bir kolu olarak tanımlamıştır. Günümüzde yaşayan milletler arenasında yerini alan Vubıhlar her ne kadar bu topluluğun üyesi ise de dillerini kaybetmişlerdir. Vubıhça her ne kadar ölmüş bir dil olsa da izleri yeryüzünden tamamen silinmiş değildir. Vubıhların bugüne değin çözülememiş bir alfabeleri vardır. Roma’da imparatorluk kuran Etrüsklerin, İtalya’ya Anadolu’dan Lidya’dan geldikleri söylenir. Ayrıca bazı bilim adamları tarafından Etrüsklerin, Ligurların ve Pelaskasların Kafkas asıllı kavimler olduğu iddia edilir. Bu kavim Hititlerin bir kolu idi. Anadolu’ya yerleşmiş Kafkas asıllı bir ırk olduğu için, Çerkeslerin Vubıh boyu lehçesinin Hititçe ile hemen hemen aynı olduğu düşünülmektedir. Vubıhça yaşayan bir fosil gibidir. Karadeniz kıyılarında binlerce yıl önce doğmuş, insanlık tarihinin en eski dillerinden biridir. Bu dil sadece bugünkü Rusya Federasyonunun yazları oturulan yüksek yerleşim alanı Soçi bölgesinde konuşulurdu. Bükümlü diller ailesinden olup sessiz harfler açısından Dünya’nın en zengin dilidir. 2 sesliye karşılık 83 sessiz harf bulunur. Bu dilde aşağı yukarı 3000 civarında da sözcük vardır. Bu sayı yazılı belgesi bulunmayan bir dil için fazla sayılabilir. Abstract Ubykhs, who are one of the peoples of the Caucasus, settled in the western end of the North Caucasus. It was Awliya Chalabi who mentioned about Ubykhs firstly in the historical records. Awliya Chalabi described Ubykhs as a branch of Abkhazian. Today, despite of being a living nation, Ubykhs lost their language. Although Ubykh language is a dead language, its traces have not become extinct completely. Ubykhs have an alphabet which cannot be solved out up to now. Because of being a Caucasian origin tribe settling in Anatolia, the dialect of Ubykh tribe of Circassian is thought to be nearly the same as Hittite language. Ubykh language is like a living fossil. Being born on the coasts of Black sea, it is one of the oldest languages of history of humanity. This language was only spoken in Sochi region which is an upland settlement used in summers in Russian Federation today. It belongs to twisted language family and it is the richest language in the world in terms of consonants. It has 83 consonants in return for 2 vowels. There are almost 3000 words in this language. This number is high for a language that does not have written documents.