TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ANADOLU’DA MU’TEZİLE EKOLÜNÜN VARLIĞI / Existence of Mu’tezilite School in Period of Seljuk Turks - Kara, Seyfullah (Journal of History Culture and Art Research, 2012)
TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ANADOLU’DA MU’TEZİLE EKOLÜNÜN VARLIĞI Özet Bilindiği gibi Selçuklular, Sünnî ekollerden Hanefîlik mezhebine mensupturlar. Hanefîlerin önemli bir kısmı Maturidîlik ortaya çıkmadan önce Mu’tezile mezhebinin görüşlerini kabul etmiştir. Hanefîliğin rey ekolü olması, bu konuda önemli bir rol oynamıştır. Dönemin kaynaklarının verdiği bilgilere göre, özellikle Harezm bölgesi Hanefîleri aynı zamanda Mu’tezile’ye mensupturlar. Bu nedenle başta Harezm bölgesinden olmak üzere, Horasan ve Maveraünnehir bölgesinden çok sayıda Hanefî-Mutezilî alim, özellikle Moğol istilası önünden kaçarak Anadolu’ya gelmiştir. Ayrıca, bazı Selçuklu sultanları da Hanefîlikle birlikte Mu’tezile mezhebine mensup olmuşlardır. Böylece Anadolu’da Mu’tezile ekolü ortaya çıkmıştır. Ancak çeşitli sebeplerle bu ekol kendini gösterememiştir. Makalemizde bunun nedenleri üzerinde de durulmuştur. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Türkiye Selçukluları, Mu’tezile, Hanefilik. Existence of Mu’tezilite School in Period of Seljuk Turks Abstract As it is known, Seljuks belong to “Hanafi madhab” that is from Sunnite schools. Before Maturidiyya Sect didn’t occured, an important part of Hanafis adopted Mutazilite sect’s wiev. That Hanefi is “rey school” played an important role in this regard. According to the information sources of the period, especially Mu’tazilites in Khwarezm region, at the same time belong to the Hanafis. For this reason, especially in region of Khwarezm, in regions of Khorasan and Transoxiana many Hanafi-Mutezilite scholars which has escaped in front of the Mongol invasion have came to Anatolia. In addition, some Seljuk sultans belong to both Hanefi and Mu’tazila. Thus in Anatolia Mu’tazila school emerged. However, for various reasons this school can’t show himself in Anatolia. In this article, it were also discussed for the reasons of this. Key Words: Anatolia, Turkey Seljukides, Mu’tazila, Hanefi. L’Existence de l’Ecole Mu‘tazilite à l’Epoque des Turcs Seldjoukides Résumé Comme on le sait, les Seldjoukides appartiennent à l’Ecole Hanafite, une des écoles de l’Islam sunnite. Avant l’émergence de l’école Ma‘turidite, la plupart des Hanafites ont adopté les opinions de l’école Mutazilite. Le fait que l’école Hanafite fait partie des écoles de l’opinion (ra’y) a joué un rôle important. Selon les informations des sources de l’époque, les Hanafites, plus précisément ceux de la région de Khârezm, appartiennent aussi à l’école Mutazilite. De ce fait, de nombreux savants Hanafites-Mutazilites venant de Khorasan, Transoxiane et plus particulièrement de Khwarezm sont arrivés en Anatolie à cause de l’invasion mongole. En outre, certains Sultans seldjoukides étaient Mutazilites ainsi qu’ils étaient Hanafites. L’école Mutazilite est apparue ainsi en Anatolie mais, pour diverses raisons, elle n’a pas pu se développer. Dans cet article, nous avons aussi parlé des raisons qui ont conduit à cette situation. Mot-Clés : Mutazilisme, Seldjoukides, Mutazilizme en Anatolie. وجود مذهب المعتزلة بالأناضول في العهد السلاجقة التركية ملخص كما هو معروف فإن السلاجقة كانوا منتمين إلى المذهب الحنفي السني. وكان مُعظم الحنفيين قد شاركوا في آراء المعتزلة قبل ظهور مذهب الماتريدية. فإن كون الحنفية على أنها من أهل الراي قد لعبت دوراً هاماً في هذا الصدد. ووِفقا للمصادر العلمية فإن الحنفية وخاصة الذين عاشوا في منطقة خوارزم كانوا منتمين إلى المعتزلة. ولذلك فإن كثير من العلماء الحنفيين المعتزليين قد فروا من منطقة الخراسان ومنطقة ماوراء النهر ولا سيما من منطقة الخوارزم بسبب الغزو المغولي وأتو إلى الأناضول. وبالإضافة إلى ذلك فإن بعض السلاطين السلاجقة كانوا منتمين إلى المذهبَيْن المعتزلي والحنفي معاً. وهكذا نشأت مذهب المعتزلة في الأناضول. ومع ذلك فإن هذا المذهب ولأسباب مختلفة لم تستطع إظهار نفسه. في هذه المقالة نوقشت تلك الأسباب. كلمات البحث:المعتزلة ، السلاجقة ، المعتزلة في الأناضول