Kişilik Haklarını İhlal Eden Siber Suçlar: KKTC Örneği / Cyber Crimes Related to Violation of Personal Rights: TRNC Example - Dolunay, Ayhan; Sağsan, Mustafa (Journal of History Culture and Art Research, 2019)
Abstract Although the digital era allows us to understand irregular human behaviours, jurisprudence attempts to organize and adapt those behaviours into societal rules and regulations. In the frame of technological improvements, knowledge which is used, collected, stored, protected by technical, economic and social fields have been moved onto electronic environments. Information Technology (IT) law plays a very important role to legalize data, information and knowledge within the digital platforms. At this point, Lege Lata (positive law) has a strong relationship between the problems which occurs within the digital era and providing opportunities to prevent regulations for a long time in society. IT law includes specific topics which are directly relevant to some fields such as copyrights, trademarks, criminal sanctions, etc. within the Internet environment. Although most of the countries have already constituted IT Laws in order to solve the digital problems and to prevent or reduce cybercrimes, North Cyprus IT Law improvements are still constitution stage because of some bureaucratic reasons and have seen as a hugely problematic issue for solving the digital problems in the country. For this reason, this study briefly attempts to investigate the constitution of IT Law in North Cyprus. Specifically, IT Law in the context of adaptation process to EU countries will be considered according to rules and regulations of EU IT Law from the two perspectives, called common law and civil law. Literature review will be used by this research to understand whether there are similarities between Turkey-EU countries and North Cyprus based on IT Law and cybercrime or not. The findings which will be relying on literature review will be discussed as a county case studies in the research. Öz İnternetin, ortaya çıkışı ve değişimi evreleri ardından, içerisinde bulunduğumuz “dijital çağ” olarak adlandırılan dönemdeki yüksek önemine istinaden; bu ortamda gerçekleştirilen faaliyetlerin, fonksiyonel olarak düzensiz insan davranışlarını inceleyen hukuk bilimi tarafından düzenleme altına alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Teknolojik gelişmeler çerçevesinde insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlarda kullandığı bilginin, elektronik ve benzeri makineler aracılığıyla toplanması, işlenmesi, saklanması ve korunması ile, bunlardan doğan ihtilafların çözümünü konu alan bilişim hukuku, pek çok ülkede, başta bilişim yasaları olmak üzere, çeşitli hukuki düzenlemeler ile Lege Lata (pozitif hukuk) olarak, varlık göstermiştir. Gerek internet ortamında yayınlanan eserler üzerindeki telif haklarına aykırı içerikler hususunda cezai müeyyideler getiren; gerekse, internet ortamında gerçekleşen dar ve geniş anlamdaki cezai sonuç doğurucu faaliyetleri kapsamı altına alan bilişim yasaları, belirtildiği gibi pek çok ülkede yürürlüğe girmiş ve gelişen teknoloji ışığında, daha yerinde düzenlemeler için revize edilmeye devam ediyor olsa da, Kuzey Kıbrıs’ta, henüz yürürlükte bir bilişim yasası bulunmamaktadır. Taslak halinde olan Bilişim Yasa Tasarısı ise, uzun yıllardır duyulan ihtiyaca ve sürdürülen çalışmalara rağmen yasalaştırılamamıştır. Bu kapsamda, çalışmada, literatür taraması çerçevesinde, hukuk düzeni olarak yakın bağlantısı nedeniyle örnek oluşturabilecek Türk Hukuku’nun ve yine Kuzey Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorununda olası bir çözüm durumunda, katılma hedefi söz konusu olan Avrupa Birliği’nin çeşitli bilişim hukuku düzenlemelerine başlık ve genel amaçları ile değinilmekte; yasal boşluk nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ta söz konusu olan mevcut sosyolojik sorunların tespitine ve ilgili sorunların aşılması için somut çözüm önerilerine yer verilmektedir.