Turkish Architectural Works in Cyprus: “Lodges”

Authors

  • Zihni Turkan Near East University, Faculty of Architecture, Department of Architecture

DOI:

https://doi.org/10.7596/taksad.v6i2.802

Keywords:

Cyprus, Ottoman, Lodge, Turkish, Tomb.

Abstract

Architectural works from the Ottoman period in Cyprus (1571-1878), still exist in various settlements as samples of Turkish architecture on the island, and leave their mark on the historical textures.  Among the religious structures in the island belonging to the Ottoman period, lodges have a significant place with “Mevlevi, Aziziye, Kırklar, Kutup Osman, Hala Sultan, Zuhuri, Hz. Ömer and Hasan Ağa Lodges” constituting important examples to this style.  These structures were each planned as complexes and they are all composed of mosque/masjid, tomb, and residential rooms.  Lodges were built using local smooth cut stones and load-bearing wall system.  The roofs were made of domes and slanted roofs of wooden structures. Pointed arches were used as traditional bearing, covering openings.  Lodges, where restoration works are completed, are open for visit, and they preserve their place of importance as cultural heritage, transferring the traits of Ottoman period to the future.  

Author Biography

Zihni Turkan, Near East University, Faculty of Architecture, Department of Architecture

 

Zihni TURKAN

 

1958 yılında Baf / Kıbrıs’ta doğdu. İlk öğrenimini Kıbrıs’ta, orta öğrenimini Türkiye’de Ankara Bahçelievler Cumhuriyet Lisesi’nde tamamladı. 1981 yılında  Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Yüksek Mimar ünvanı ile mezun oldu.

Mesleğini, Kıbrıs’ta serbest mimar olarak mimari proje ve şantiye uygulamaları ile sürdürdü.

1992-93 akademik yılında, Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin kurucu kadrosunda öğretim görevlisi olarak yer aldı.

Ankara Üniversitesi’nde yürüttüğü doktora çalışmasını, 2000 yılında tamamladı. Halen Y.D.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümlerinde Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yapmaktadır.

Uygulanmış mimari tasarımları, akademik bildiri ve makaleleri yanı sıra meslek kuruluşları olan Mimarlar Odası ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde, Yönetim Kurulu Üyeliği ile Başkanlık, K.K.T.C. Anıtlar Yüksek Kurulu ile K.K.T.C. Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu Üyeliği ve K.K.T.C. İnşaat Encümeni’nde Yönetim Kurulu Üyeliği, iki toplumlu çalışmalar koordinatörlüğü, çeşitli mesleki temsiliyetler gibi birçok görevlerde bulundu.

Çeşitli zamanlarda ise proje yarışma jüri üyeliği, sempozyum ve kongrelerde de organizasyon komitesi üyeliği ile koordinatörlük görevlerini gerçekleştirdi.

Zihni Turkan, Yük. Mimar Memnune Turkan ile evlidir.

References

Anonymous (1978). Lefkoşa Şehri Müze ve Eski Eserleri. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Müzelerini ve Eski Eserleri Sevenler Derneği Yay. No:4.

Anonymous (1982). Kıbrıs’ta Türk Eserleri. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Federe Devleti Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü Yay.

Anonymous (1991). Mağusa Bölgesi Müze ve Eski Eserleri. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Müzeleri ve Eski Eserleri Sevenler Derneği Yay. No:5.

Arseven Celal Esad (1983). Sanat Ansiklopedisi. Cilt IV, İstanbul: Milli Eğitim Bak. Yay.

Aslanapa, Oktay (1975). Kıbrıs’da Türk Eserleri. İstanbul: Kültür Bakanlığı Yay.

Atun, Hakkı (1999). “Kıbrıs’taki Osmanlı Mirası”, Osmanlı Mimarlığının 7 Yüzyılı “Uluslarüstü Bir Miras”., İstanbul: Yapı-Endüstri Merkezi Yay. 349-354.

Bağışkan, Tuncer (1986). “Kıbrıs’taki Eski Eser ve Müzecilik Etkinliklerinin Tarihçesi”. Kültür Dergisi Yıl:1, S:2, Lefkoşa: 39-42.

Bağışkan, Tuncer (2005). Kıbrıs’ta Osmanlı-Türk Eserleri. Lefkoşa: Kuzey Kıbrıs Müze Dostları Derneği Yay.

Balkan, Erhan (1998). Tarihsel Süreç İçerisinde Kuzzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Toplum ve Mimarlık. Mağusa: Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kıbrıs Araştırmalar Dizisi No: 1.

Çuhadaroğlu, F. & Oğuz, F. (1975). “Kıbrıs’ta Türk Eserleri”. Rölöve ve Restorasyon S:2 Ankara: Vakıflar Genel Müdürlüğü Yay. 1-9.

Gürkan, Haşmet Muzaffer (1989). Dünkü ve Bugünkü Lefkoşa. Lefkoşa: Lefkoşa Belediye Yay.

Gürkan, Haşmet Muzaffer (1996). Kıbrıs Tarihinden Sayfalar. Lefkoşa: Galeri Kültür Yay.

Hasol, Doğan (1993). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü. İstanbul: Yapı-Endüstri Merkezi Yay.

Yıldız, Netice (1994). “Tarihi Çevre”. K.K.T.C.’de Çevre Sorunları Sempozyumu. Lefkoşa: KTMMOB Yay. 197-206.

Downloads

Published

2017-04-06

How to Cite

Turkan, Z. (2017). Turkish Architectural Works in Cyprus: “Lodges”. Journal of History Culture and Art Research, 6(2), 109-122. https://doi.org/10.7596/taksad.v6i2.802