Türk Toplumunun Kültürel Belleği Bağlamında Orhun Abideleri’ni Yeniden Düşünmek: Taşın Bedeni ve Belleği / Reconsideration of Orhon Inscriptions in the context of Cultural Memory of Turkish Society: The Body and Memory of Stone

Authors

  • Sertaç Timur Demir Gümüşhane Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.7596/taksad.v6i2.580

Keywords:

Orhun Âbideleri, Mekân, Bellek, Kültürel bellek, Kültürel miras, Belgesel, Orhon inscriptions, Memory, Cultural memory, Cultural heritage, Documentary.

Abstract

Abstract

This paper aims to deal with the Orhon Inscriptions among the concepts and debates on cultural memory for the purpose of ‘remembering’, ‘adaptation’, ‘updating’ and ‘refunctionalising’ through the television documentary “Time Traveller: Following the Steps of the Turks”. What do the inscriptions tell us about today? What does deducing, analysing and developing a methodology for this provide to the national heritage under the titles of past, identity, belonging and memory? In this article, accordingly, cultural memory questions and suggestions are offered through the Orhon Inscriptions. Documents and documentaries, without doubt, are instruments of interpreting the past and projecting the future. This research is conceptual as well as methodological. In this respect, a minimal “cultural memory glossary” is fictionalised and thus a sort of conceptual ground is generated. 

Öz

Bu çalışma, “Zaman Yolcusu Türklerin İzinde” televizyon belgeselinden hareketle kültürel bellek kavram ve tartışmaları arasında Orhun Abideleri’ni ‘hatırlama’, ‘uyarlama’, ‘güncelleme’ ve ‘kullanılır kılma’ amacıyla ele almayı hedeflemektedir. Bu abideler bugüne dair ne söylemektedir? Bunu çıkarımlamaya çalışmak, analiz etmek ve daha önemlisi bunun için bir metodoloji geliştirmek mazi, kimlik, aidiyet ve bellek gibi kültürel çalışmaların en önemli başlıkları adına millet mirasına ne sağlar? Bu makale, Orhun Abideleri üzerinden kültürel bellek önermeleri ve önerileri sunmaktadır. Belgeler ve belgeseller, hiç şüphesiz, geçmişi yorumlamanın ve geleceği öngörmenin en kritik enstrümanlarından biridir. Bu arayış içeriksel olduğu kadar metodolojiktir de. Bu eksende makalede, minimal bir “kültürel bellek terimler dizini” kurgulanmaya çalışılmış ve böylece benzer çalışmalar için bir tür kavramsal zemin oluşturulmuştur. 

Author Biography

Sertaç Timur Demir, Gümüşhane Üniversitesi

2007 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin önce İletişim, sonra Sinema ve Televizyon bölümlerinden fakülte birincisi olarak mezun oldu. Bu arada 2005’te bir yıl süreyle Avusturya’da bulunan Alpen-Adria Klagenfurt Üniversitesi’nde İletişim Çalışmaları alanında misafir öğrenci olarak bulunan Sertaç Timur Demir, 2010-2015 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile yüksek lisans ve doktora öğrenimini İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nde tamamladı. Burada Medya ve Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde “Fatih Akın Sinemasında İstanbul ve Hamburg” başlıklı yüksek lisans tezi (2011) ve Sosyoloji Bölümü’nde “Sinematik İstanbul: Modern Kentin Yabancıları” başlıklı doktora tezi (2015) hazırladı. Şu anda Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığını yürüten Demir’in akademik yayın ve ilgi alanları arasında mekan, hafıza, modernite ve sinema bulunmaktadır.

References

Assmann, Jan (2002). Kültürel Bellek. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Banarlı, Nihad Sami. (2007). Edebiyat Sohbetleri. İstanbul: Kubbealtı Neşriyatı.

Bayrav, Suheyla (1998). Dilbilim. İstanbul: Multilingual.

Edmunds, June & Turner, Bryan S. (2002). Generation, Culture and Society. Celtic: Buckingham Open University Press.

Ergin, Muharrem (2003). Orhun Abideleri. İstanbul: Hisar Yayınları.

Guiraud, Pierce (1975). Anlambilim. İstanbul: Gelişim Yayınları.

Güzel, Abdurrahman (1991). Bazı Müesseselerimiz ve Şahsiyetler Etrafında Milli Kültür – Milli Birlik. Ankara: KAB. Yayınları.

Huyssen, Andreas (1999). Alacakaranlık Anıları. İstanbul: Metis Yayınları.

Kayalı, Kurtuluş (2002). Türk Kültür Dünyasından Portreler. İstanbul: İletişim Yayınları.

Marcus, Greil (1999). Ruj Lekesi, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Morris, Charles W. (1981). Foundation of the Theory of Signs. Chicago: University of Chicago Press.

Sarı, İbrahim (2016). Peygamberin İzindeki Millet Türkler. İstanbul: Net Medya.

Türkdoğan, Orhan (2004). Kültür-Değişme ve Toplumsal Çözülme. İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayınları.

William. H. McNeill (2003). Dünya Tarihi. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.

Published

2017-04-06

How to Cite

Demir, S. T. (2017). Türk Toplumunun Kültürel Belleği Bağlamında Orhun Abideleri’ni Yeniden Düşünmek: Taşın Bedeni ve Belleği / Reconsideration of Orhon Inscriptions in the context of Cultural Memory of Turkish Society: The Body and Memory of Stone. Journal of History Culture and Art Research, 6(2), 422-440. https://doi.org/10.7596/taksad.v6i2.580